Cara Praktis Menyiapkan Bihun Goreng Daging Enak

Bihun Goreng Daging. Lihat resep di cookpad tp di modif dg sayur yg ada di kulkas n kurangin kecap n saus tiram krn hubby ga tll suka makanan tll. Bagi la apa je masakan daging, insyaAllah aku suka (kecuali stew daging je tak boleh telan). Kebetulan hari tu ada lebihan masakan daging yang mak aku masak, daging masak kicap.

Bihun Goreng Daging However, sometimes other ingredients such as tapioca or corn starch are also added in order to improve the transparency or increase the gelatinous and chewy texture of the noodles. Ramai yang gemarkan bihun goreng sebagai sarapan pagi atau makan malam. Menu bihun goreng juga amat popular disediakan untuk sebarang majlis. You can have Bihun Goreng Daging using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Bihun Goreng Daging

  1. Prepare of bihun kering, total kurleb 125 gram.
  2. You need of daging sapi (saya pakai yg ada tetelannya).
  3. Prepare of daun kol, potong agak sedang (resep asli pake sawi).
  4. Prepare of daun bawang, iris.
  5. You need of bawang putih, haluskan (saya pakai alat garlic crusher).
  6. It’s of shallots sedang atau 6 siung bawang merah, cincang halus.
  7. It’s of fish sauce.
  8. It’s of saus tiram.
  9. You need of kecap manis, kl mau lbh manis bs tambah.
  10. Prepare of lada putih bubuk.
  11. Prepare of garam.
  12. It’s of minyak goreng.

Ada yang panggil bihun dan ada yang panggil mee hoon, tak kisah panggil apapun janji ianya menu makanan yang sama. Resepi Bihun Goreng Singapura yang tidak asing lagi didalam menu atau hidangan masyarakat Malaysia. Tak pasti pula bagaimana masakan ini mendapat nama begitu dan apa kaitannya dengan Singapura, tetapi rasanya memang sedap jika digabungkan dengan seafood yang segar seperti udang dan sotong. Warnanya yang putih kerana tidak dimasukkan kicap mahupun cili kisar.

Bihun Goreng Daging instructions

  1. Siapkan bahan2. Rebus dulu dagingnya yaa biar ga tll alot, kurleb 15 menit (tergantung jenis dagingnya).
  2. Potong2 daging sesuai selera, saya potong agak sedang. Airnya saya ga buang, tp dipake utk masak bihun (gak pake api, jd mumpung air nya masih panas, masukkan bihun kurleb 5 menit dan tiriskan).
  3. Di api sedang (6 out of 9), masukkan minyak goreng. Setelah panas, masukkan bawang putih dan merah, dan masak hingga wangi. Lalu masukkan daging dan masak kurleb 2-3 menit.
  4. Kecilkan api (4 out of 9), masukkan kecap manis, fish sauce, saos tiram, garam dan lada. Campur dan masak kurleb 5 menit, lalu masukkan kol dan daun bawang. Campur dan tutup wajan kurleb 5 menit hingga kol agak lembek.
  5. Masukkan bihun dan haduk rata. Sesuaikan rasa dan sajikan dengan pelengkap kesukaan, saya pakai kerupuk, bawang goreng dan sambal. Selamat menikmati 🤗🍴..

Petua Mudah Buat Bihun Goreng Sedap Jangan masukkan air banyak sangat dalam bihun yang hendak dimasak. Sebabnya kita dah rendam dia, dan bihun tu dah lembut, kalau letak air banyak masa kita nak goreng dia, alamatlah boleh jadi lembik dan hancur bihun tu. Hi semua, kali ni Che Nom nak share cara masak bihun goreng, cara yang sama macam mak Che Nom selalu buat kat rumah dulu. Umumnya bihun dimasak dengan sayuran dan daging sebagai pelengkapnya. Selain praktis dan mudah dibuat, makanan ini juga mengenyangkan.