Cara Rahasia Membuat Kerang Darah Masak Merah Nikmat

Kerang Darah Masak Merah. Lihat juga resep Kerang bumbu merah enak lainnya. Kerang darah sebagai masakan dan makanan di Asia tenggara. Tegillarca granosa atau Anadara granosa adalah spesies haiwan laut ini yang turut dikenali sebagai kerang darah ekoran cecair darah merah haemoglobin yang terdapat di dalam tisu lembutnya.

Kerang Darah Masak Merah Anggota suku Arcidae ini disebut kerang darah karena ia menghasilkan hemoglobin dalam cairan merah yang dihasilkannya. Kerang ini menghuni kawasan Indo-Pasifik dan tersebar dari pantai Afrika timur sampai ke Polinesia. Hewan ini gemar memendam dirinya ke dalam pasir atau lumpur dan. You can have Kerang Darah Masak Merah using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kerang Darah Masak Merah

  1. Prepare 1/4 of kerang darah.
  2. You need 3 siung of Bawang merah.
  3. You need 2 siung of bawang putih.
  4. It’s 5 buah of cabai rawit (yg suka pedas).
  5. You need 2 buah of cabe merah besar.
  6. It’s 1/2 buah of tomat.
  7. Prepare 1 sdm of sambel bangkok.
  8. You need 1/2 sdt of kecat manis.
  9. You need 1 sdt of kecap asin.
  10. You need sedikit of Asem jawa.
  11. Prepare of Serai dan lengkuas secukupnya digeprek.
  12. Prepare of Garam, merica, gula merah.
  13. You need 2 helai of Daun jeruk.

Masalah kurang darah atau Anemia boleh didefinisikan sebagai satu keadaan yang berlaku apabila sel darah merah iaitu jumlah haemoglobin (Hb) di dalam darah berkurangan. Berlakunya luka dan pertumpahan darah yang banyak (bersalin atau pembedahan). Kekurangan penghasilan sel darah merah dalam badan kerana kekurangan nutrisi yang diperlukan (ini yang selalu berlaku pada ibu yang hamil). Berlaku kemusnahan sel darah merah dalam badan.

Kerang Darah Masak Merah instructions

  1. Cuci bersih kerang, siram pakai air panas sebentar dan tiriskan (biar gk amis kalau aku).
  2. Haluskan bumbu, bawang putih, bawang merah, cabe merah dan rawit..
  3. Tumis bumbu halus dan semua bahan bumbunya.
  4. Masukkan kerang, aduk2. Koreksi rasa. Dan sajikan.

ANEMIAamat berbahaya kerana ia adalah penyakit kekurangan darah merah. Pesakit Anemia boleh menjadi lemah, tidak bermaya, pening, pucat, ingin muntah dan selalu rasa sejuk di kaki kerana darah tidak sampai ke kaki. Dilansir dari nytimes, kerang darah berasal dari perairan di seluruh dunia dan dibudidayakan di Asia Tenggara. Jenis kerang yang satu ini memang lezat karena ia sangat segar. Apalagi warna merah pada kerang ini memiliki kadar hemoglobin yang tinggi.