Cara Mudah Memasak Sambal udang keputren Menggugah Selara

Sambal udang keputren. Anyvan removals – Search for Quality Homes Near You on Mitula. Sambal Udang (Prawn Sambal) – Every bite is bursting with the briny flavor of the prawn, complex flavor of fiery sambal, and a citrusy note of kaffir lime leaves. Transfer the sambal purée back to the same pan, adding the sugar, lemongrass, galangal and lime leaves.

Sambal udang keputren Nama lain sajian ini adalah balado udang, karena bumbu sambalnya memang mirip balado. Sambal goreng udang biasanya tak dijadikan menu utama, tapi rasanya dapat menyempurnakan hidangan yang ada. Rasa pedasnya begitu nikmat saat disantap dengan nasi hangat. You can have Sambal udang keputren using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Sambal udang keputren

  1. It’s 1 kg of udang uk sedang.
  2. It’s 200 gr of keputren/jagung muda.
  3. It’s of Bumbu iris.
  4. Prepare 7 buah of Cabe merah.
  5. It’s 2 batang of Daun bawang.
  6. Prepare 3 buah of Tomat.
  7. You need of Bumbu halus.
  8. It’s 35 buah of Cabe rawit.
  9. Prepare 6 siung of Bawang merah.
  10. It’s 4 siung of Bawang putih.
  11. You need 1 ruas of Jahe.
  12. It’s of Garam.
  13. You need of Gula.

Jika berbau, walaupun luaran kulit udang elok,tapi isi udang telah pun lembik dan busuk. Jadi selepas ini jika anda ke pasaraya, boleh amalkan tips ini ya. Langsung cek bahan – bahan dan caranya aja. Tapi serius memang sedap sambal udang petai ni.

Sambal udang keputren step by step

  1. Bersihkan udang.. Cuci bersih tiriskan..beri bumbu garam dan bawang lalu goreng.. Tiriskan.. Sisihkan..
  2. Belah dan iris tipis keputren/jagung muda.. Cuci bersih tiriskan.
  3. Haluskan bumbu.. Cabe rawit, garam, jahe, bawang merah bawang putih…
  4. Panaskan wajan tumis bumbu halus.. Masukkan cabe merah.. Tmbhkan gula dan tumis hingga harum masukkan tomat 🍅dan jagung muda🌽 tumis agak setengah layu lalu masukkan udang.. Masak hingga matang tes rasa sesuai selera.. Lalu taburi dg daun bawang aduk" Matikan kompor hidangkan…

Saya rasa kalau masak apa-apa then letak petai sure sedap, itu ikut selera saya yang memang suka gila dengan petai ni. Bukan selalu dapat masak sambal letak petai, maklum nak dapatkan petai cantik sekarang bukan senang, dah lah tu mahal pulak tu. Sesekali masak ok lah kalau teringin. Petai ni boleh aje makan macam tu sahaja, dibuat jeruk atau di. Salah satu masakan yang bisa dibuat dari udang adalah sambal goreng udang.